dipetik dari : http://umaralfateh.wordpress.com/2009/11/22/kesihatan-memakan-organ-dalaman-hati/
Hati – salah satu organ hidupan yang penting bagi manusia dan haiwan.
Ianya menjadi pusat penapisan toksik di dalam darah. Segala makanan yang diserap dan diangkut melalui darah akan ditapis di hati.
Di hati, semua toksik-toksik ini akan dineutralkan dengan kata lain toksik tersebut tidak lagi menjadi bahaya terhadap badan.
Kelebihan dan Kekurangan Memakan Hati
“Dihalalkan untuk kita (umat Islam) dua jenis bangkai dan dua jenis darah, adapun dua jenis bangkai itu ialah ikan dan belalang, manakala dua jenis darah itu ialah hati dan limpa.” (Hadith riwayat Ahmad 2/97, dan Ibn Majah, Kitab al-At’imah, bab al-Kabid wa al-Tihal)
Dari hadis ini – Hati adalah salah satu benda halal yang dibenarkan di dalam islam.
Apa Ada Pada Hati Yang Dijadikan Hidangan
Analisis Nutrisi
Good points
- Low in sodium
- No sugar
- High in iron
- Very high in niacin
- Very high in pantothenic acid
- Very high in phosphorus
- Very high in riboflavin
- Very high in selenium
- Very high in vitamin A
- Very high in vitamin B6
- Very high in vitamin B12
- High in zinc
Bad points
- Very high in cholesterol
Nasihat Pemakanan
Kandungan Vitamin A.
1. Memakan hati melebihi sekali dalam seminggu yang berterusan selama bertahun akan menyebabkan osteoporosis (penyakit tulang mudah reput), pakar pemakanan memberikan nasihat.
Hati dan makanan yang mempunyai kandungan hati mempunyai Vitamin A yang terlalu tinggi dan sepatutnya dihindarkan , Food Standard Agency melaporkan.
Wanita yang telah putus haid dan lelaki berumur 65 tahun ke atas adalah golongan yang paling tinggi risiko menghidapi osteoporosis sangat dinasihatkan untuk melimitkan pengambilan Vitamin A.
Mereka juga perlu menghindarkan pengambilanvitamin A seperti Minyak hati ikan dan memakan tidak lebih dari satu bahagian hati dalam seminggu.
Nasihat ini diikuti dari satu kajian yang dijalankan oleh Scientific Advisory Comitte on Nutrition yang menunjukkan bahawa kandungan vitamin A yang tinggi akan meningkatkan risiko penyakit dan menyebabkan tulang rapuh yang menyebabkan ianya mudah patah , untuk kehidupan seterusnya.
2. Nasihat bagi ibu yang mengandung atau yang bercadang untuk mengandung adalah agar terus meninggalkan pemakanan hati kerana kandungan vitamin A yang tinggi di dalam hati akan meningkatkan kesan atau kecacatan pada bayi yang dikandungi.
Hati sepatutnya tidak diambil melebihi sekali seminggu kerana kandungan vitamin A nya yang tinggi berbanding makanan lain.
Pengambilan harian untuk Vitamin A adalah 0.6 – 0.7 mg satu hari. Maximum pengambilan 1.5 mg.
Analysis yang dijalankan menunjukkan hati yang dimasak mengandungi 10-25 mg bagi 100 g hati – hampir 10-20 kali ganda lebih dari sepatutnya.
2.Kandungan Cholesterol
Selain dari kandungan Vitamin A yang tinggi, hati juga mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi.
Kebiasaannya, kolesterol diperlukan bagi pengekalan sel badan, pembinaan cecair hempedu , steroid dan vitamin D.
Jika kandungan kolesterol melebihi dari had yang sepatutnya di dalam badan, ianya akan meningkatkan risiko penyakit jantung, seterusnya mengurangkan kualiti kehidupan seseorang.
Cadangan Pemakanan Menggantikan Hati
Walaupun hati mempunyai kandungan zat besi yang elok untuk badan, tetapi kandungan vitamin A dan cholesterolnya yang tinggi yang meningkatkan risiko penyakit memerlukan satu jalan lain bagi mengantikan makanan ini.
Daging merah , kekacang , roti , sayuran hijau ,dan bijiran adalah sumber yang elok untuk menggantikan hati dalam pengambilan zat besi.
Nasihat Saya
Kita sebagai muslim, Allah menggalakkan kita agar mencari makanan yang halal lagi baik (halalan toyyiba)
Halal dan baik ini salah satu cara Allah menjaga kita sebagai muslim bagi menjaga kualiti kehidupan kita seterusnya meningkatkan kualiti kehidupan beribadah dan khalifah Allah di atas muka bumi ini.
Kita yang sudah mengetahui tentang kelebihan dan kekurangan sesuatu makanan, eloklah agar kita menjauhinya jika kita sudah mempunyai alternatif yang lain.
Nabi hanya mengatakan bahawa hati dan limpa halal, tetapi tiada suruhan mahupun larangan terhadap pengambilannya.
Nasihat saya, jika anda adalah kaki yang memakan hati, kalau tak makan duduk tak senang, maka had dan limitkan pemakanan hati ini, jika sebelum ini setiap hari pasti makan hati, maka limitkan kepada 3 hari sekali, dan jika sudah biasa, jarakkan lagi kepada 5 hari sekali, dan jika sudah biasa, jarakkan kepada 8 hari sekali.
Sedikit demi sedikit dijarakkan itu lebih baik, berbanding terus berhenti.
Sekian sahaja buat kali ini.
Moga sama-sama kita tingkatkan kualiti kehidupan kita.
—————————————-
Rujukan
1. http://www.food.gov.uk/news/pressreleases/2005/sep/newvitaminaadvicepress
2.http://www.mailonsunday.co.uk/health/article-361719/Eat-liver-risk-bone-disease.html
3. http://prof_anil_aggrawal.tripod.com/poiso032.html
4. Internal Disease , Tom 1 , edisi 21 (buku rusia)
5. http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Hypervitaminosis+A
6. http://caloriecount.about.com/cc/search2.php?search_type=foods&searchpro=liver&x=0&y=0
0 comments:
Post a Comment